Jdi na obsah Jdi na menu

O nás

                Náš sportovní oddíl JWC Brno byl sice pod tímto názvem zaregistrován teprve v roce 1993, ale jeho historie sahá do mnohem vzdálenější doby. V minulosti jsme pod vlivem politických a společenských změn změnili, nebo byli donuceni změnit svůj název a působiště.

 
Krátce po II. světové válce vznikl jako první v Brně a jeden z prvních na Moravě pod vedením náruživého sportovce, hokejisty, veslaře a propagátora juda, zápasu a příbuzných sportovních disciplín prof. Antonína Beera sportovní oddíl zabývající se judem, sebeobranou a zápasem. Temto oddíl byl založen pod Sokolem Brno 1. V průběhu času došlo ke změně názvu na Sokol Židenice, poté na TJ Spartak ZJŠ Brno a nakonec tuto tělovýchovnou jednotu vzal pod sebe podnik Zbrojovka Brno a vznikla TJ Zbrojovka Brno. Během politicko-společenských změn po roce 1989 se tato TJ Zbrojovka Brno znovu vrátila pod Sokol Brno 1, kdy však vzhledem k nemožnosti, či spíše k neochotě, dohodnout se s novým vedením Sokola musel náš oddíl, tak jako některé další, pro Sokol nezajímavé sportovní oddíly řešit svoji existenci a tak vznikl v roce 1993 současný JUDO WRESTLING CLUB.
 
Prof. Antonín Beer se jako aktivní vysokoškolský sportovec věnoval hlavně lednímu hokeji a veslování, ale v době kdy se začal projevovat zájem o nové bojové sporty z východu Jiju-jitsu a Judo, vzpomněl si na pobyt v tehdejší Jugoslávii, kde jako chlapec pobýval se svým otcem a učil se základům tohoto umění od zaměstnance japonského velvyslanectví. Dal tak vzniknout sportovnímu oddílu zabývajícímu se Jiju-jitsu, Judem, zápasem a dalšími sportovními aktivitami.
 
V souvislosti s činností prof. Beera, je také třeba vzpomenout jeho působení na brněnské JAMU a konzervatoři jako profesora tělesné výchovy a jeho snaze naučit mladé herce základům šermu, zápasu a dalších pro film a divadlo potřebných sportovních disciplín, kdy na tuto jeho činnost vzpomíná ve svých povídkách Miroslav Donutil jako na profesora, co „Učil studenty hópat z vlaku“.
 
Oddíl se během své činnosti začal orientovat hlavně na ženské Judo a wrestling žen, kdy také díky práci prof. Beera získala naše republika prvenství ve vzniku ženského Juda v Evropě. Avšak z politických důvodů a neochotě tehdejšího vedení vrcholového sportu se rozvoj ženského juda zbrzdil a tehdejší ČSSR ztratila svoji prioritu a možnost stát se nestorem tohoto sportovního odvětví v Evropě.
 
Náš oddíl tak také procházel jak obdobími vrcholu a slávy, tak obdobími úpadku, vždy se však i přes mnohé problémy podařilo kontinuitu jeho činnosti zachovat a dosáhnout mnoha úspěchů jak na úrovni republiky tak i na evropských soutěžích. Oddíl se sice zabýval převážně ženským Judem a ženským wrestlingem, kde členky našeho oddílu získaly mnohá ocenění na vrcholných soutěžích republikové i evropské úrovně, ale nebránil se ani cvičení žákovských kategorií a mužů, kdy se i těmto dařilo pod vedením manželky prof. Beera, Jarmily Beerové, několikanásobné mistryně republiky, prosazovat se v soutěžích Judo. 
 
V současné době, po smrti manželů Beerových, oddíl převzal jejich žák Bc. Jiří Bačovský a oddíl se postupně zaměřil hlavně na sportovní Judo dětí a mládeže. Svoji činnost provozuje díky porozumění a pomoci ze strany pana ředitele Mgr. Binka i na ZŠ Řehořova 3.